Kanoet
Steltlopers zijn bijzondere vogels, je ziet ze meestal aan de kust maar in het binnenland komen toch ook enkele soorten voor. Sommige zijn ook lange afstand trekkers. Voor de beginnende vogelkijker of leek zijn het geen gemakkelijke soorten, ze lijken soms nogal goed op elkaar, hebben soms verschillende kleuren naargelang het seizoen en zitten niet veel stil.
De Kanoet(strandloper) (Calidris cantus) in zo'n indrukwekkende steltloper. We zien ze meestal op doortrek naar hun broedgebied in het Noorden of naar hun wintergebied in het Zuiden.
Broeden doen ze op de Arctische toendra's. Zoals veel steltlopers is hun broedbiologie nogal speciaal. Beide ouders broeden op de eieren maar van zodra er jongen zijn verlaat het vrouwtje het territorium, eens de jongen wat zelfstandig worden verlaat ook het mannetje hen. Bij steltlopers zijn de jongen nestvlieders, nadat ze uit het ei zijn gekomen kunnen ze na een uurtje meestal zelfstandig overleven. Vandaar dat de ouders de jongen soms relatief vroeg verlaten. Er zijn wel soorten die een hoge broedzorg hebben en dus bij hun nageslacht blijven tot die kunnen vliegen.
Overwinteren doen ze ten zuiden van de Sahara.
Foto is van Dirk Blondeel, natuurfotograaf