De Kleine mantelmeeuw (Larus fuscus) is een veel voorkomende meeuw aan onze kust en tevens broedvogel, oa in het Zwin. Er bevind zich een grote kolonie op Neeltje Jan in de Oosterschelde.

Deze meeuw is gemakkelijkte herkennen aan z'n donker-grijze rug en gele poten.

Overwinteren voornamelijk in het Middellands zeegebied.

FR: Goéland brun
EN: Lesser Black-backed Gull
DE: Heringsmöwe