Muizen tekort

Door de hoge waterstanden in onze polders her en der, blijkt er een aanzienlijk tekort aan muizen te zijn. Deze kleine knaagdieren vormen een belangrijke voedselbron voor veel vogelsoorten. De overstromingen zorgen ervoor dat muizenpopulaties worden verdrongen of zelfs geheel verdwijnen, waardoor vogels moeite hebben om voldoende voedsel te vinden om hun jongen groot te brengen of zichzelf door de winter te helpen.

Muizen maken een groot onderdeel uit van het menu voor vogels zoals Grote zilverreiger, Velduil, Torenvalk, Buizerd. Ze blijken daarom ook wat minder te zien deze winter of al helemaal niet.

Dit tekort aan muizen kan verstrekkende gevolgen hebben voor het lokale ecosysteem. Niet alleen zijn muizen een cruciaal onderdeel van de voedselketen, maar ook dragen ze bij aan de verspreiding van zaden en de beluchting van de bodem. Met minder muizen kan de biodiversiteit in de regio afnemen, wat op zijn beurt andere planten- en diersoorten beïnvloedt.

Om deze situatie te verhelpen, zouden er maatregelen genomen kunnen worden om de waterstanden beter te reguleren en de leefgebieden van muizen te beschermen. Het behoud van een gezonde balans in het ecosysteem is essentieel voor het welzijn van zowel dieren als planten in de polders.