Pijlstaart

Pijlstaart
Pijlstaart op een mistige winterdag - eigen foto

De pijlstaart (Anas acuta), is een elegante eendensoort die veel voorkomt in gematigde en subarctische regio's van het noordelijk halfrond. Deze vogel is gemakkelijk te herkennen aan zijn lange, spitse staartveren waar hij zijn naam aan dankt. Mannetjes hebben een opvallend verenkleed met een witte borst, bruin lichaam en een karakteristieke groene glans op hun hoofd en nek. De vrouwtjes zijn over het algemeen minder opvallend, met een bruine en beige tint die hen helpt te camoufleren.

Pijlstaarten zijn trekvogels die tijdens de wintermaanden naar zuidelijkere gebieden trekken, zoals Noord-Afrika en Zuidoost-Azië. Ze zijn vooral te vinden in moerasgebieden, meren en rivieren waar ze zich voeden met waterplanten, insecten en kleine weekdieren. Hun lange nek en spitse snavel maken hen efficiënt in het zoeken naar voedsel onder water.

De paring en nestbouw vinden meestal plaats in het voorjaar, waarbij het vrouwtje een nest bouwt in dicht gras of riet nabij water. Ze legt meestal 7 tot 9 eieren, die ongeveer drie weken worden uitgebroed. Pijlstaarten zijn ook bekend om hun sociale gedrag en vormen vaak grote groepen buiten het broedseizoen.

FR: Canard pilet