Ransuil

Ransuil
Ransuil - eigen foto - Bezoekerscentrum Groenwaeke, Uitkerkse polder

De Ransuil (Asio otus) is een fascinerende en intrigerende vogel. Deze middelgrote uil behoort tot de familie Strigidae en is herkenbaar aan zijn opvallende 'oren' of pluimen, die in werkelijkheid geen oren zijn, maar veertjes op zijn kop.

Uiterlijk

De Ransuil heeft een slanke lichaamsbouw en een lengte van ongeveer 35-40 cm. De vleugelspanwijdte varieert tussen 90-100 cm. De bovenzijde van zijn lichaam is bedekt met een mengeling van bruine, zwarte en grijze tinten, waardoor hij goed gecamoufleerd is in zijn natuurlijke omgeving. Zijn opvallende oranje ogen en gezichtssluier maken hem echter gemakkelijk te herkennen.

Ransuil, eigen foto, Groenwaeke, Uitkerkse polder - februari 2025

Leefgebied en Verspreiding

Ransuilen komen voor in een groot deel van Europa, Azië en Noord-Amerika. Ze geven de voorkeur aan bosrijke gebieden met open plekken zoals weilanden en akkers, waar ze kunnen jagen. In de winter zijn ze vaak te vinden in stedelijke gebieden, waar ze beschutting zoeken in dichtbegroeide bomen en heggen.

In de winter kan je ze zien in de struiken nabij het bezoekerscentrum in de uitkerkse polder, soms wel tot 7 exemplaren.

Gedrag en Voedsel

Ransuilen zijn voornamelijk nachtdieren en zijn zeer bedreven jagers. Hun dieet bestaat voornamelijk uit kleine zoogdieren zoals muizen en ratten, maar ze vangen ook wel eens vogels, insecten en amfibieën. Ze jagen door stil in een boom te zitten en hun omgeving te observeren. Zodra ze een prooi zien, vliegen ze snel en geruisloos toe om deze te grijpen met hun scherpe klauwen.

Voortplanting

Het broedseizoen van de Ransuil begint meestal in februari of maart. Ze maken zelf geen nesten, maar gebruiken vaak oude nesten van kraaien of eksters. Een vrouwtje legt 4-6 eieren, die ze ongeveer 25-30 dagen bebroedt. Na het uitkomen blijven de jongen nog enkele weken in het nest voordat ze leren vliegen en zelfstandig worden.

Bescherming

Hoewel de Ransuil over het algemeen niet bedreigd is, zijn er wel zorgen over het verlies van leefgebied en voedselbronnen door menselijke activiteiten. Beschermingsmaatregelen, zoals het behouden van bosrijke gebieden en het plaatsen van nestkasten, kunnen helpen om deze prachtige vogels te ondersteunen.

FR: Hibou moyen-duc