Zomertaling is terug

De zomertaling, ook bekend als Spatula querquedula, is een prachtige eendensoort die behoort tot de familie van de eendachtigen (Anatidae). Deze vogel heeft een groot verspreidingsgebied, van West-Europa tot ver in Azië.

Kenmerken

Het mannetje is makkelijk te herkennen aan de opvallende witte streep boven het oog, die doorloopt tot aan de hals. In de vlucht heeft het mannetje een blauwgrijze voorvleugel en een witte buik. Het vrouwtje is minder opvallend en heeft grijzer gekleurde vleugels dan het vrouwtje van de wintertaling.

Leefwijze

De zomertaling broedt in natte, open graslandgebieden met dichte oevervegetatie. Het nest is goed verborgen en bevat meestal zeven tot twaalf eieren, die door het vrouwtje in ongeveer 22 dagen worden uitgebroed. Buiten het broedseizoen zoekt deze vogel grote zoetwatermeren op.

Voedsel en trek

Het dieet van de zomertaling bestaat uit water- en moerasplanten, aangevuld met insecten en kleine waterdieren in de lente en zomer. In de winter trekken deze vogels naar Afrika, Noord-India en Zuidoost-Azië.

Status

Hoewel de zomertaling wereldwijd niet bedreigd is, neemt het aantal broedparen in Nederland en Vlaanderen af. In Nederland staat de soort op de Rode Lijst als kwetsbaar.

FR: Sarcelle d'été